Maailman aids-päivä: kaikki raskaana olevat naiset eivät pääse hiv-testeihin ja hoitoon Suomessa

Hyvää Maailman aids-päivää! Hiv-infektio ei ole enää kuolemantuomio. Varhain aloitetulla ja säännöllisellä lääkityksellä hiv-positiiviset ihmiset voivat elää lähes yhtä iäkkäiksi kuin olisivat eläneet ilman tartuntaa. Näin siis niiden ihmisten osalta, jotka saavat Suomesta hoidon ja lääkkeet.

Kaikki Suomessa asuvat ihmiset eivät saa hiv-infektioonsa hoitoa, vaikka haluaisivat. Tämä on vakava ihmisoikeusloukkaus raskaana olevien naisten kohdalla ja rikkoo törkeästi lapsen oikeuksia.  Esimerkiksi Suomessa perhesiteen perusteella oleskelulupaa odottavat raskaana olevat naiset eivät ole oikeutettuja neuvolapalveluihin tai terveystarkastuksiin julkisen terveydenhuollon piirissä. Heillä on oikeus vain kiireelliseen hoitoon, omalla kustannuksellaan. Synnytyssairaala tapaa synnyttäjän ensi kertaa siis synnytyksen jo käynnistyttyä. Raskaana olevalla naisella tai häntä hoitavalla lääkärillä ei ole tietoa hiv-infektiosta tai muista sairauksista ennen synnytystä, ja lääkitystä, joka estäisi hiv-infektion tarttumisen lapseen, ei ehditä aloittaa.

Hiv-positiivisia raskaana olevia paperittomia naisia on Suomessa vähän, mutta jokainen hiv-positiivisena syntyvä lapsi on liikaa. Nämä tartunnat olisi mahdollista estää. Suomessa rikotaan tältä osin tietoisesti lapsen perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia. Hiv-infektion saaneiden raskaana olevien naisten hoidotta jättäminen on myös taloudellisesti järjetöntä. Yhden raskaudenaikaisen hiv-infektion hoidon kustannukset ovat alle prosentin verrattuna lapsen hiv-infektion elinikäisiin hoitokustannuksiin.

Suomi on tehnyt hienoa työtä kansainvälisellä tasolla hiv-infektion ehkäisyn ja hoitoon pääsyn edistämisen hyväksi. Tätä työtä pitää jatkaa myös kotimaassa, sillä ilman hoitoa hiv-infektio on edelleen kuolemanvaarallinen.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.