Huomioita paperittomien terveydenhuollon suunnitteluun

Turun kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa 2015 tarjota paperittomille lapsille ja raskaana oleville naisille laajempia terveydenhuollon palveluja. Turun Global Clinicin vapaaehtoiset ja Paperittomat-hanke keräsivät yhteen ne keskeiset seikat, jotka paperittomien hoitoa käynnistettäessä on hyvä huomioida.

On tärkeää luoda selkeä paperittoman määritelmä, jotta paperittoman tunnistaminen onnistuu ajanvarauksessa ja ihmiset pääsevät hoitoon. Paperittomilla ihmisillä ei yleensä ole näyttää Kela-korttia tai henkilöllisyystodistusta kuten suomalaisilla. Kaupungin tulee siis luoda toimintaohjeet ajanvaraukselle siitä, miten paperittomat rekisteröidään asiakasjärjestelmään ja minkälainen tunnistautuminen paperittomaksi on riittävä ajan saamiseksi. Valtuuston päätöksen lähtökohta ja hyvä nyrkkisääntö on, että nainen tai lapsi, joka ei muutoin Suomessa saa hoitoa, on paperiton.

Terveydenhuollon työntekijöitä mietityttää usein heidän salassapitovelvollisuutensa. Jo alusta alkaen henkilökunnalle olisi hyvä selventää, että salassapitovelvollisuus on laaja: terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa oma-aloitteisesti ilmoittaa muulle viranomaiselle paperittomasta henkilöstä vain siksi, että hän on paperiton. Paperittomien hoidon keskittämistä yhteen toimipisteeseen neuvolan puolella olisi hyvä harkita. Keskittäminen mahdollistaisi työntekijöiden erikoistumisen paperittomien tunnistamiseen ja hoitamiseen sekä helpottaisi koulutuksen järjestämistä.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelujohtajalle lähetetty kirje löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.