Kantelu EOA:lle hätämajoituksesta

kantelu

Pyydämme Eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, voiko hätämajoituksen ovet sulkea joiltakin ihmisryhmiltä. Tammikuussa -25C pakkasella näin tehtiin Helsingissä.

Perustuslain 19 § 1 momentin mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Säännöksessä on kyse ihmisarvoisen elämän edellytysten vähimmäistasosta. Siihen kuuluu esimerkiksi terveyden ja elinkyvyn säilyttämisen kannalta välttämättömän asumisen järjestäminen jokaiselle. Säännös kattaa kaikki Suomessa oleskelevat henkilöt: kansalaisuudella, Suomessa oleskelun kestolla tai muilla vastaavilla näkökohdilla ei ole merkitystä.

Helsingin kaupungin ohjeistuksen mukaan rekisteröimätön EU-kansalainen pääsee Helsingin kaupungin järjestämään hätämajoitukseen ainoastaan, jos hän suostuu poistumaan Helsingistä. Tällöinkin majoitus järjestyy yleensä vain yöksi tai pariksi, kunnes paluu on järjestetty. Käytäntö jättää liikkuvan väestön kadulle.

Paperittomat-hanke on pyytänyt Eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, onko Helsingin kaupunki toiminut vastoin perustuslain 19 § 1 momentin mukaisia velvoitteitaan evätessään pääsyn hätämajoitukseen. Toivomme, että jatkossa viranomainen löytää keinot perusoikeuksien turvaamiseen jokaiselle.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.