Ville Elonheimo: Joensuussa toiminta paperittomien auttamiseksi syntyi verkoston voimalla

Yhdellä järjestöllä oli yhteyksiä, toisella toimintatapoja, kolmannella kotipesä ja neljännellä tukea vapaaehtoisille. Joensuun Global Clinic avattiin keväällä 2014.

Kuva: Ville Tietäväinen

Juhlia kannattaa järjestää. Aloite Global Clinicin perustamiseen tuli lääkäriltä, joka oli Joensuussa toimivien järjestöjen joulupuurolla. Yhdellä meistä järjestöistä oli yhteyksiä, toisella toimintatapoja, kolmannella kotipesä ja neljännellä tukea vapaaehtoisille.

Yhteistyö Joensuussa ei syntynyt tyhjästä vaan toimijoiden pitkäaikaisesta verkostotyöstä maahanmuuttajien parissa.

Joensuun Global Clinicin valmisteluistuntoja pidettiin puolenkymmentä. Valmistelussa oli mukana mm. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, SPR, Rikosuhripäivystys, Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni ja Joensuun evankelis-luterilaiset seurakunnat sekä vapaaehtoisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Tyhjästä tämä yhteistyö ei noussut, vaan järjestöjen pitkäaikaisesta verkostotyöstä maahanmuuttajien parissa.

Ensimmäisenä vuonna pidettiin yhteistyössä valtakunnallisten toimijoiden kanssa Itä-Suomen aluehallintoviraston isännöimänä avoin koulutus, johon osallistui terveydenhuollon ammattilaisia, järjestöjen työtekijöitä ja vapaaehtoisia ja viranomaisia. Samassa yhteydessä avasimme Joensuun Global Clinicin 19.5.2014.

Kasvot toiminnalle

Heti avaamispäivänä JGC:n johtava lääkäri, vapaaehtoinen Juha Mustonen antoi haastattelun sekä Ylelle että maakuntalehti Karjalaiseen. Tiedotimme avoimesti siitä, että toimintaa on ja kerroimme, mitkä ovat sen yhteiskunnalliset sitoutumukset. Samalla pystyimme tiedottamaan laajasti siitä, että toimintamme on asiakkaille täysin luottamuksellista.

Globan Clinicin käynnistyttyä lähinnä Juha, mutta myöhemmin myös minä, toimimme kasvoina. Kun toiminnalla on selkeät kasvot, muut mukana olevat ovat paremmin suojassa kyselyiltä. Julkisuudessa esillä olemisella pyrimme tekemään tilaa myös muulle kuin terveydenhoidolliselle työlle paperittomien parissa.

Yhteistyö Joensuun kaupungin kanssa on ollut kohtuullisen hyvää. Omat ongelmansa tuottivat vuoden 2017 alun muutokset eli siirtyminen maakunnallisen sote-organisaatioon sekä toimeentulotuen siirto Kelaan.

Etiikat kohtaavat kentällä

Global Clinicin toiminnan yhteydessä on päässyt tutustumaan erilaisiin näkökulmiin työn etiikasta. Peruspilarina on ollut lääkärin etiikka, yksinkertaistaen: potilaat on hoidettava riippumatta siitä, keitä he ovat.

Tähän on yhdistynyt seurakuntien kristillinen etiikka, josta poimittakoon vaikka seuraava: ”Se mitä te olette tehneet yhdelle minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”.

Yhtenä tulokulmana on ollut sosiaalialan etiikka: asiakkaan asian käsittely luottamuksellisesti asiakkaan hyväksi. Tämä näkökulma on vahva myös 2016 julkistetuissa sosiaalityöntekijän eettisissä ohjeissa (Talentia).

Yhtenä tausta-aineistona eettisten kysymysten käsittelyssä on  myös PICUMin Ethical Guidelines- ohjeistus.

Tärkeää on ollut jokaisen mukana olevan työntekijän oman organisaation hyväksyntä ja tuki työlle. Vaikka kunkin etiikan lähtökohdat ovat erilaiset, niiden keskellä löytyy käytännön kenttä, jolla etiikoiden käytännölliset johtopäätökset ovat samankaltaiset.

Ville Elonheimo
monikulttuurisen järjestötoiminnan kehittäjä
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys
Joensuun Global Clinicin koordinaattori

Kuva: Bahia Ayoubi

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.