Turku huolehtii paperittomista lapsista ja raskaana olevista naisista

Turun kaupunginvaltuusto päätti  tarjota paperittomille lapsille ja raskaana oleville naisille laajempia terveydenhuollon palveluja. Tämä vahvistettiin osana kaupungin talousarviota kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.11.2015. Turku seuraa Helsingin esimerkkiä ja tarjoaa paperittomille ihmisille hoitoa tämänhetkisten lakien riittämätöntä minimivaatimusta laajemmin.

Muutos on askel hyvään suuntaan, joskin kaikille paperittomille ihmisille ikään tai sukupuoleen katsomatta tulisi turvata nykyistä laajemmat oikeudet julkisen terveydenhuollon palveluihin. Nykyinen laki takaa paperittomasti maassa oleskeleville ihmisille oikeuden vain kiireelliseen hoitoon omalla kustannuksella. Pitkäaikaissairaat eivät saa säännöllistä hoitoa ja heidän vaivansa pahenevat, vaikka ne pysyisivät oikea-aikaisella hoidolla ja lääkityksellä hallinnassa. Tutkimustieto osoittaa kiireellisen hoidon olevan oikea-aikaista hoitoa kalliimpaa. Taloudellisesti niukkoina aikoina vähien resurssien oikea kohdentaminen olisi myös hyvää talouspolitiikkaa.

Nykyinen lainsäädännöllinen tilanne, joka turvaa vain kiireelliseen hoitoon pääsyn, on vastoin perustuslakia ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Helsinki ja Turku tekevät nyt vapaaehtoisesti sen, mitä maan hallitus ei ole nähnyt tarpeelliseksi, eli huolehtivat kaikkein heikoimmassa asemassa olevista lapsista ja naisista.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.